InfoCreare – editia de octombrie

15 Octombrie 2008     
Timp de lectură: 2 minute     
Daca nu vizualizati corect acest mesaj dati click pe     
O confirmare, o surpriza şi o contradicţie

Trebuie să vă mărturisesc că, pe lângă faptul că încerc să fac un curs rapid de înţelegere şi de învăţare a cît mai multor noţiuni despre cultura ţării dumneavoastră, (în ceea ce priveşte limba cred că va dura ceva mai mult) şi că dincolo de faptul că în fiecare vizită a mea în România percep tot mai bine asemănările care există între limba spaniolă şi limba română, am putut constata, incă odată, că multe din intuiţiile mele cu privire la progresul pe care Romînia îl face prind contur, dar în acelaşi timp am avut şi câteva surpize.

Am participat săptămâna trecută la un seminar organizat de Business Edu. Am fost plăcut impresionat de profesionalismul sesiunilor şi discursurilor şi de buna organizare a evenimentului, dar în acelaşi timp m-a surpirns numărul asistenţei. Nu reuşesc să găsesc o explicaţie pentru numărul paticipanţilor la un eveniment ca acesta, mai ales dacă luam în considerare tariful de participare.

Cu excepţia cazului în care majoritatea participanţilor ar fi fost invitaţi, adică nu ar fi plătit tariful corespunzător, nu reuşesc să înţeleg cum este posibil să aduni la un seminar de acest tip 600 de participanţi care au plătit suma de 600 Euro pentru a participa. Vă asigur ca astăzi este imposibil ca în Spania să ai o astfel de participare în condiţii similare (şi pentru a face doar o simplă statistică vă spun că mă refer doar la faptul că populatia Spaniei este dublul populatiei României). Şi dacă aşa stau lucrurile înseamnă că această situaţie se întîmplă datorită interesului major şi motivaţi! ei de care dau dovadă angajaţii români – şi organizaţiile pentru care lucrează – cand este vorba de dezvoltarea profesionala personală şi a colaboratorilor.

In paralel, contradicţia la care vreau să fac referire în acest mesaj este aceea a indicatorului mare al mobilitatii mari a angajaţilor români. Un indicator al mobilitatii care astăzi ar ocupa un nivel de top în spaţiul european şi care de asemenea nici în SUA (leagănul mobilităţii şi schimbării) nu ar fi uşor de atins. Cred că acest lucru se produce din cauza unui complex de factori intrinseci si extrinseci:

 

  • Lipsa acută de forţă de muncă pe o piaţă aflată într-o constantă dezvoltare;
  • Lipsa de “maturitate” a acestor angajaţi care sunt motivaţi pe termen scurt în principal de factori economici, decît de o strategie a carierei pe termen mediu/lung;
  • Lipsa de politici adecvate de atragere şi/sau retenţie a talentului de către organizaţii, care ar putea reduce pozitiv această fluctuaţie.

 

Sper să mai am şansa să discut despre acest aspect al retenţiei talentului şi despre mobilitatea angajatilor.

Vă mulţumesc pentru atenţia acordată acestui buletin si vă informez că dacă doriţi mai multe detalii despre serviciile noastre de consultanţa în resurse umane puteţi accesa pagina noastră web www.creare.ro sau ne puteţi scrie la adresa dminciu@creare.ro. Dacă doriţi să mă contactacţi personal o puteţi face la adresa jphortal@creare.ro.

Pe curand,

Pau Hortal
President

jphortal@creare.ro
www.creare.ro

Advertisements

Leave a comment

Filed under training

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s